Siegfried Mureșan: Parlamentul European este alături de femeile din Iran și de toți iranienii care luptă pentru libertate și drepturile omului

Eduard Turcu
EP Plenary session - Award of the Sakharov Prize 2023

Parlamentul European este alături de femeile din Iran și de toți iranienii care luptă pentru libertate și drepturile omului, conform anunțului făcut de Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL.

Parlamentul European a acordat astăzi Premiul „Saharov” 2023 Jinei Mahsa Amini (postum) și Mișcării „Femeie, Viață, Libertate” din Iran drept recunoaștere a luptei pentru libertate și drepturile omului în Iran.

Jina Masha Amini, o tânără iraniană de origine kurdă în vârstă de 22 de ani, se afla în vizită la Teheran în septembrie 2022 când a fost arestată și bătută de „poliția moralității” (patrulele de îndrumare) pe motiv că ar fi încălcat regulile stricte privind ținuta obligatorie a femeilor iraniene. Moartea ei câteva zile mai târziu a declanșat proteste masive în Iran împotriva legii hijabului și a altor legi discriminatorii, dând naștere Mișcării „Femeie, Viață, Libertate”.

Pe data de 8 decembrie 2023, autoritățile iraniene au reținut pașapoartele familiei Jinei Mahsa Amini în momentul în care aceștia se pregăteau să călătorească spre Parlamentul European din Strasbourg, Franța, pentru a ridica premiul Saharov în numele ei.

Mahsa Amini și femeile din Iran au fost nominalizate de Grupului PPE din Parlamentul European pentru a primi Premiul Saharov 2023 pentru libertate de gândire. Acest premiu este acordat în fiecare an de către Parlamentul European începând cu 1988 persoanelor și organizațiilor care luptă pentru drepturile omului și libertăți fundamentale.

Distribuie articolul