Siegfried Mureșan: Partidul Popular European cere mai multe fonduri europene pentru fermieri și respinge țintele privind reducerea pesticidelor și suprafețele agricole neexploatate

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că tocmai a fost adoptată, în cadrul Adunării Politice a Partidului Popular European, o rezoluție, coordonată de el ca vicepreședinte al PPE, pentru sprijinirea agricultorilor din România și din Europa.

În primul rând, susținem creșterea alocărilor financiare pentru agricultură în viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene. Vrem să avem suficiente resurse pentru a sprijini fermierii, pentru a garanta în continuare o hrană de calitate și la prețuri accesibile în țările noastre, dar și pentru a atinge noile obiective privind protejarea mediului.

În același timp, vrem să ne asigurăm că în următoarea perioadă nu vom lua măsuri care să crească și mai mult povara de pe urmele fermierilor. Ca atare, respingem țintele propuse de Comisia Europeană privind reducerea pesticidelor în producția agricolă. Deși suntem un susținător al reducerii consumului de pesticide în agricultură, considerăm că propunerea Comisiei nu ține deloc cont de realitatea din teren.

România, spre exemplu, consumă mult mai puține pesticide decât alte țări cu sectoare agricole mai industrializate. Dacă obligi agricultorii români să reducă cu 50% consumul de pesticide, care este oricum mai redus, acestora le va fi mult mai greu să obțină o producție suficient de mare pentru a se întreține și a continua să producă. Ne dorim reducerea pesticidelor în producția agricolă, fermierii o doresc și ei, dar aceasta trebuie făcută prin intermediul mai multor măsuri de sprijin în cadrul PAC, care să țină cont de nevoile și specificul fermierilor din toate țările membre și protejând fermele mici și medii.

O altă propunere pe care o respingem este obligativitatea ca 10% din terenul agricol să rămână nelucrat, prevăzută în propunerea de regulament privind restaurarea naturii. Ar fi o decizie iresponsabilă să lăsăm o parte din terenul agricol nelucrat în această perioadă de criză agricolă globală.

Rezoluția de astăzi va sta la baza programului electoral al PPE pentru fermieri din următoarele luni și pentru alegerile europarlamentare din 2024. La nivel european, Partidul Popular European a fost singura familie politică ce a susținut întotdeauna fermierii și populațiile din zonele rurale și le-a oferit respectul cuvenit.
Astfel, vom fi și în următorii ani partidul care apără cu adevărat interesele agricultorilor, a oamenilor din mediul rural și care luptă pentru garantarea siguranței alimentare în Europa.” a mai declarat europarlamentarul.

Sursa: Facebook Siegfried Mureșan

Leave a Comment