Siegfried Mureșan: Reînnoim și extindem măsurile de liberalizare a comerțului dintre R. Moldova și UE

Media PNL

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a precizat despre Comisia Europeană faptul că a propus prelungirea cu un an a suspendării taxelor și cotelor de import aplicabile produselor exportate din Moldova către Uniunea Europeană.

Este o măsură bună, pe care noi, Parlamentul European, am cerut-o în toate documentele cu privire la Republica Moldova pe care le-am adoptat de la începutul anului. Astfel, vom lua măsurile necesare în Parlament pentru ca această nouă decizie să intre în vigoare la timp, înainte de expirarea decizii în vigoare de suspendare a taxelor de import, adică 24 iulie 2023.

Războiul din Ucraina a afectat puternic economia din Republica Moldova. Produsele moldovenești care erau exportate spre est, prin tranzitarea Ucrainei, au rămas fără piață de desfacere. Tocmai de aceea, în 2022, am hotărât la nivel european să suspendăm taxele de import și să ridicăm cotele la cele 7 categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare: tomatele, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri. Accesul pe piața europeană a ajutat mult Republica Moldova în ultimul an. În ansamblu, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.

Decizia de prelungire și extindere a suspendării taxelor și cotelor de import pentru încă un an este o măsură bună, care ajută mult Republica Moldova, fără a afecta piața Uniunii Europene. Datorită dimensiunii mari a pieței UE prin comparație cu potențialul de export al Moldovei, costurile pe care trebuie să le suporte Uniunea Europeană pentru implementarea acestei decizii sunt aproape insignifiante.

Tocmai din acest motiv, consider că este nevoie de o liberalizarea permanentă a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. O liberalizare permanentă, spre deosebire de suspendarea temporară a taxelor și cotelor de import, va oferi mai multă predictibilitate pe piața din Republica Moldova care, astfel, va putea atrage mai mulți investitori importanți.” a afirmat europarlamentarul.

Sursa: Facebook Siegfried Mureșan

Distribuie articolul