Siegfried Mureșan: Sprijinim din Parlamentul European obiectivele Republicii Moldova privind protejarea mediului și tranziția spre o economie verde

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a organizat o întâlnire online cu vicepreședinta Comisiei de mediu din Parlamentul Republicii Moldova, Ina Coseru, și cu vicepreședintele Comisiei de mediu din Parlamentul European, Bas Eickhout.

Republica Moldova are obiective foarte ambițioase în domeniul mediului pentru următorii ani.

Autoritățile vor să extindă cu 145.000 de hectare suprafața împădurită a țării, urmează să implementeze un sistem național de gestionare a deșeurilor și, de asemenea, doresc decarbonizarea industriei, reducerea dependenței energetice de combustibilii fosili și accelerarea tranziției spre o energie verde. În același timp, armonizarea legislației Republicii Moldova cu legislația europeană în domeniul protecției mediului este absolut necesară în contextul începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Toate aceste obiective sunt foarte importante, în primul rând fiindcă ele vor oferi cetățenilor Republicii Moldova un mediu înconjurător mai curat, la standarde europene. Totodată, sunt măsuri ce vor contribui la întărirea economiei din Moldova și o vor ajuta să reducă dependența de combustibilii din Rusia prin tranziția spre o energie mai prietenoasă cu mediul.
Pentru a îndeplini toate aceste obiective, Republica Moldova are nevoie de sprijin financiar de la Uniunea Europeană, dar și de expertiză tehnică.

Tocmai de aceea, am agreat astăzi să creștem colaborarea între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova în domeniul politicilor de mediu și să organizăm mai multe întâlniri și evenimente pentru a identifica noi moduri prin care să ajutăm Republica Moldova în îndeplinirea acestor obiective.” a declarat Siegfried Mureșan.

Sursa: Facebook Siegfried Mureșan

Leave a Comment