Siegfried Mureșan: Trebuie să ne reducem dependența față de China

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a precizat că principalul mesaj pe care l-a transmis în plenul Parlamentului European la dezbaterea despre relațiile dintre Uniunea Europeană și China a fost următorul: ”Trebuie să ne reducem dependența față de China”.

Siegfried Mureșan a transmis 4 mesaje clare:
  1.  Relația cu Federația Rusă ne-a arătat că orice dependență a Uniunii Europene de un regim nedemocratic poate fi o vulnerabilitate pentru noi, mai ales în perioade de criză. De aceea trebuie să ne întărim piața europeană, în special piața digitală, și să reducem dependența de China.
  2.  Trebuie să îmbunătățim accesul companiilor europene pe piața chineză. Așa cum UE este o piață importantă pentru companiile chinezești, așa trebuie să ne asigurăm că și firmele europene pot intra pe piața chinezească în condiții bune și că practicile neloiale sunt eliminate.
  3. Trebuie să apărăm valorile europene în relația cu China. Nu trebuie să facem niciun compromis în a respecta și apăra valorile noastre europene, precum protejarea drepturilor omului, în relațiile cu China. Un „selfie” cu un lider comunist chinez nu trebuie să fie un obiectiv pentru Uniunea Europeană și pentru niciun politician din Uniunea Europeană când vizitează China.
  4. Trebuie să transmitem un mesaj clar cu privire la importanța relației cu Statele Unite ale Americii și cu aliații noștri din lumea liberă. Trebuie să rămânem uniți, nu dezbinați, atunci când luăm decizii importante cu privire la relația cu China.

China nu ne va respecta dacă suntem slabi. Obiectivul Chinei va fi întotdeauna de acționa de pe o poziție de superioritate în relația cu Uniunea Europeană. Nu trebuie să acceptăm acest lucru.” a spus europarlamentarul.

Sursa: Facebook Siegfried Mureșan

Leave a Comment