Sorin Ionuț Banciu, Secretar de Stat la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, despre COP27: S-a făcut un pas esențial în privința echității între națiuni

Eduard Turcu

Sorin Ionuț Banciu, Secretarul de Stat al Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a revenit luni din delegația din Egipt, de la conferința COP27. Tot acesta a vorbit și despre mesajul tranșant al lui F. Timmermans către liderii lumii: „Nimeni nu mai vrea justificări”.

În adresarea către delegațiile țărilor participante la COP27, vicepreședintele Comisiei Europene (CE) și-a exprimat nemulțumirea față de decalajul dintre cercetările climatice și politicile climatice.

Totodată, acesta a reiterat intenția UE de a renunța complet la combustibilii fosili. În ciuda faptului că acest obiectiv este susținut de peste 80 de națiuni, au existat mai multe încercări de a anula progresul obținut la Glasgow.

Fiecare dintre aceste națiuni este responsabilă, conform Acordului de la Paris, afirmă vicepreședintele CE: „Trebuie să lucrăm mai mult în anul următor”, deoarece „inacțiunea are un preț prea mare”. „Tranziția
către un nivel scăzut de emisii de carbon trebuie susținută de toate fluxurile financiare”, a mai adăugat acesta.

Frans Timmermans a cerut tuturor țărilor să recunoască faptul că eforturile lor nu au fost deloc la nivelul așteptărilor oamenilor. Pentru atât de mulți dintre ei, lumea devine deja insuportabilă din punct de vedere climatic.

Echitate între națiuni: statele cu emisii mari au fost de acord să susțină financiar țările care suportă greul impactului climatic, instituind un nou fond de pierderi și daune

Sorin Ionuț Banciu: „Conferința s-a terminat și, din păcate, nu a mers cu mult mai departe de ambițiile de la COP26. S-a făcut, însă, un pas esențial în privința echității între națiuni: cele cu emisii mari au fost de acord să susțină financiar țările care suportă greul mai apăsător al impactului climatic, instituind un nou fond de pierderi și daune.

Nu este nicio noutate faptul că țările care suferă cele mai grave consecințe de mediu tind să fie cele care au întârziat să se industrializeze, influențând, deci, cel mai puțin schimbările climatice.

Activiștii și liderii din țările în curs de dezvoltare au făcut apel la națiunile bogate, care s-au industrializat timpuriu, cerându-le să le compenseze pentru ceea ce au pierdut și vor continua să piardă”, a mai spus Secretarul de Stat.

sursă: Sorin Ionuț Banciu

Distribuie articolul