Stadiul lucrărilor la Centura Aleșd a ajuns la 36%

Paul

Lucrările pentru Centura Aleșd au fost începute în luna august a acestui an. Până în prezent, stadiul acestora a ajuns la peste 30%.

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a vizitat lucrările centurii și progresul acestora.

Acest drum rutier este situat între localitățile Lugașu de Jos și Aleșd. Iar aici o să înceapă amenajarea unui sens giratoriu, din care o să pornească primul braț al centurii. Acesta o să aibă aproximativ 4 kilometri, iar scopul acestuia este de a ocoli orașul Aleșd pe direcția Oradea – Cluj-Napoca.

Ieșirea în DN1 se va face tot printr-un sens giratoriu, înainte de localitatea Tinăud. Cel de-al doilea braț pornește din această intersecție și ocolește orașul Aleșd pe direcția Cluj-Napoca – Zalău, având o lungime de aproximativ 2 kilometri. Acesta ocolește zona de dealuri și iese în localitatea Peștiș.

Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor: „Centura Aleșd va avea rolul de a descongestiona traficul prin Aleșd, atât în avantajul localnicilor, cât și al celor care tranzitează. În prezent, prin oraș trec între 10 și 12 mii de mașini în 24 de ore”

În timpul vizitării lucrărilor, liberalul a precizat: „Problema legată de tranzitarea orașului Aleșd este că suntem într-o zonă de dealuri pe care nu o poți traversa și mai avem albia Crișului Repede, cu zone de restricții. De asemenea, în orașul Aleșd converg drumurile județene dinspre Tileagd și Aștileu și drumul național care leagă Aleșd de Zalău, prin Șinteu. Din cauza traficului de tranzit, din cauza străzilor care converg în DN1, în orașul Aleșd se constată congestionarea traficului.”

În același timp, inginerul Adrian Parta, managerul de proiect, a adus explicații privind stadiul lucrărilor: „În momentul de față suntem la un stadiul fizic de 36%. Avem lucrări executate pe partea de infrastructură, suprastructură, descărcarea apelor, scurgerea apelor. Avem strat de balast pe 3,9 kilometri din lungimea centurii, stratul de balast stabilizat pe 2 kilometri, iar stratul de asfalt pe 2,4 km. Am executat 8 din 10 podețe transversale, iar cele trei poduri de pe traseul centurii sunt în faza de execuție a culeilor. La primul pod urmează montarea grinzilor.”

Lucrările la Centura Aleșd au început în data de 2 august. Termenul de finalizare prevăzut în contractul de execuție este de 12 luni de la începerea lucrărilor.

Președintele CJ Bihor a mai adăugat: Constructorii s-au mobilizat bine și dacă nu vor fi probleme deosebite, lucrările vor fi gata în vara anului viitor.

Cea mai mare problemă pe care o avem noi în țară, dar și în județul Bihor, este acest deficit de infrastructură pe care îl constatăm cu toții.

Aceste proiecte au fost gândite în județul Bihor în zonele unde avem congestii în trafic, pe baza recensămintelor de trafic și a constatărilor pe care le poate face oricine. Prin urmare, trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a le finaliza

Valoarea totală a proiectului este de 74.871.982,69 lei

Lungimea Centurii Aleșd este de 5,8 kilometri și va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd.

Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

Administrațiile liberale investesc în domeniul rutier pentru a oferi confort oamenilor!

Distribuie articolul