Timiș: în ultimii doi ani au fost depuse și finalizate proiecte de peste 4 milioane euro în comuna Jebel

Primarul comunei Jebel, județul Timiș, Dan Vatriș, a făcut bilanțul proiectelor din anul 2022, dar și a activității sale în cei doi ani de la preluarea mandatului.

Liberalul a precizat care au fost proiectele pe care le-a demarat/finalizat în perioada de doi ani de la preluarea mandatului astfel: „În acești doi ani de la preluarea mandatului, am demarat o serie de proiecte. Aș aminti aici finalizarea a două poduri, investițiile făcute la școala din Jebel (curtea școlii, parcarea, terenul de fotbal), este în lucru o capelă, iar cea de-a doua este finalizată, s-au amenajat peste 3,5 km de drum comunal, a fost finalizată cadastrarea integrală atât intravilan, cât și extravilan a întregii localități, s-a montat un sistem de supraveghere video format din 45 camere în întreaga localitate și au început lucrările prin POIM la canalizare, 24 km, în acest moment gradul de execuție fiind de 32%. Pentru activitatea culturală din localitate, a fost reînviat Festivalul “Efta Botoca”, festival de muzică instrumentală. Trebuie să menționez că administrația noastră a depus proiecte pe toate liniile de finanțare apărute: “Anghel Saligny” pentru asfalt și gaz; PNRR atât C10, cât și C5; Administrația Fondului de Mediu pentru eficientizare energetică clădire grădiniță.”

Proiecte pentru sănătate/educație/infrastructură în comuna Jebel

Dan Vatriș a adăugat proiectele sale pe partea de sănătate/educație/infrastructură astfel: „La infrastructura de sănătate, am reușit aducerea a câtorva caravane medicale, de asemenea am preluat la nivel de construcție la roșu, o clădire cu destinația de dispensar. Din păcate, în urma discuțiilor cu medicii de familie și reprezentanți ai DSP, am constatat că imobilul nu era proiectat pentru a îndeplini cerințele de autorizare. Am demarat proiectarea și obținerea finanțării prin CNI a altui dispensar.

Educația este cea mai importantă pentru viitorul unei comunități, în sensul acesta s-au obținut finanțări prin PNRR – pentru școală și prin AFM – pentru grădiniță. Asfaltarea drumurilor din localitate ne preocupă și am reușit să obținem prin programul “Anghel Saligny” 11.000.000 lei pentru asfaltare, cea mai mare sumă obținută pe un singur proiect de infrastructură la nivel de comună.”

Absorbția fondurilor europene în cei doi ani de mandat

Primarul comunei Jebel a reușit să aducă finanțare europeană prin mai multe programe naționale.

Edilul a precizat următoarele: „Pot să spun că datorită eforturilor mari, s-a reușit depunerea de proiecte pe toate liniile de finanțare disponibile: PNRR: renovare școală, acceptat la finanțare cu aproape 3 milioane lei; renovarea Postului de Poliție Comuna Jebel (suntem în stadiu de clarificări). Prin Fondul de Mediu s-a reușit obținerea finanțării pentru grădinița din localitate, peste 2,3 milioane de lei (de asemenea sunt în stadiul de clarificări). Proiectul de piste de biciclete, peste 5 km, și proiectul pentru stații de reîncărcare vehicule electrice și panouri fotovoltaice – câștigate. Tot prin Anghel Saligny sperăm să obținem bani pentru introducerea gazului.”

Problemele apărute în 2022 și rezolvarea acestora de către administrația liberală

Administrația locală din comuna Jebel s-a confruntat și cu anumite probleme în anul 2022, dar primarul le-a rezolvat astfel: „Au fost mai multe probleme de fapt: închiderea proiectului pe măsura 322 (proiect demarat în 2009, proiect la care avem și o corecție de 1.200.000 lei). Apoi închiderea proiectului pe măsura 7.2 din 2015, proiect care a necesitat plata unei cofinanțări de 450.000 lei + trecerea unei străzi asfaltate de noi din patrimoniul CFR-ului în cel al comunei Jebel. O altă problemă a fost și obținerea autorizației I.S.U. pentru creșă. A fost o provocare având în vedere perioada mare trecută de la momentul recepției finale 2016, cât și modificările legislative pentru avizarea și autorizarea clădirilor cu destinația de creșe.”

Obiectivele comunei pentru 2023

Dan Vatriș a transmis obiectivele sale pentru 2023 astfel: „În 2023, trebuie să trecem la demararea în teren a tuturor proiectelor pentru care s-a obținut finanțare, continuarea celor care erau începute și aplicarea pentru obținerea finanțărilor prin PNRR, Fonduri Europene, Fondul de Mediu, bugete naționale care se potrivesc necesităților comunei noastre.”

Sursa: Primăria comunei Jebel – Comunicat de presă

Leave a Comment