Timiș: proiecte de peste 33 milioane euro în comuna Dudeștii Vechi

Paul

Comuna timișeană Dudeștii Vechi, condusă de primarul liberal Bono Cucalan, a devenit celebră în România, în 2022, ca un exemplu pozitiv de eficientizare energetică. Cu o investiție de circa 8 milioane de euro, autoritățile au transformat clădirea primăriei şi liceul trecând la un sistem de încălzire ecologic, cu ape geotermale. Este doar unul dintre proiectele acestei administrații liberale. În total, pentru cele 19 proiecte locale cu mai multe surse de finanțare, naționale sau europene, proiecte aflate în diferite stadii, suma totală a investițiilor depășește 33 de milioane de euro.

Educația, sănătatea și infrastructura reprezintă prioritățile administrației din Dudeștii Vechi, o comună aflată în vestul județului Timiș.

„Ne-am propus să facem toată infrastructura noastră școlară, nouă și adusă la ultimele standarde. Am finalizat clădirea în care își desfășoară activitatea grădinița, este o clădire nouă și complet dotată, am finalizat modernizarea și eficientizarea energetică a clădirii liceului. Cred că este prima clădire destinată învățământului din județul Timiș verde, eficientă energetic, adică are încălzire și răcire în pardoseală, pe bază de pompă cu schimb de căldură, filtrare și recirculare aer, grupuri sanitare moderne și acces facil pentru persoane cu dizabilități. Totul conform standardelor actuale europene. În mandatul trecut, a fost construită o clădire nouă, pentru after-school, complet dotată”, menționează primarul Bono Cucalan.

În ceea ce privește sistemul sanitar, la Dudeștii Vechi, există un Centru de Permanență, iar de la mijlocul anului trecut există și un centru medical ridicat de la 0, dotat și complet funcțional cu șase specialități. Pentru infrastructura edilitară, au fost finalizate rețelele de apă și canalizare în satul Cheglevici, cu stație de apă la Pordeanu și stație de epurare la Cheglevici.

„Avem o stație de tratare a apei și rețea de apă de 60 km complet nouă, funcțională la Dudeștii Vechi, cu stație de epurare și rețea canalizare în construcție”, a adăugat Cucalan.

Provocările și greutățile întâlnite de către administrația liberală

O situație cu care se confruntă și autoritățile locale este creșterea foarte mare a prețurilor în domeniul construcțiilor, al materialelor de tot felul.

„Prețurile au explodat pur și simplu în ultimul an și jumătate, cu repercusiuni majore în derularea proiectelor noastre de infrastructură. Asta pentru că licitațiile, respectiv proiectele au fost elaborate înaintea crizelor – pandemia și războiul din Ucraina”, spune primarul liberal.

„Cofinanțarea de la bugetul local este o problemă de asemenea majoră. Ne-au crescut cofinanțările fără a ne crește veniturile și trebuie să administrăm în mod extrem de chibzuit pentru a ne rămâne bani pentru cofinanțări. Este și o provocare acest fapt, obligându-ne să căutam soluții, să împingem eficiența și performanța în administrație la nivele tot mai mari, lucru care oferă și satisfacție – pe lângă stres – colegilor. Este mai frumos să inaugurezi un proiect complex și la care ai muncit serios pentru ca totul să iasă bine, decât dacă ar fi totul simplu”, este de părere edilul localității Dudeștii Vechi.

Soluții pentru salarizarea în administrația publică rurală

Probleme apar și ca urmare a sistemului de salarizare în cadrul administrațiilor locale cu mai puțin de 5.000 de locuitori.

„Proiectele implementate sunt la fel de complexe ca și în cadrul primăriilor mai mari, deci implicarea angajaților este la cel puțin același nivel, dar angajații sunt limitați la salarizare, neputând depăși nivelul de salariu al viceprimarului, care și el este limitat de coeficienți. Asta ne conduce la situații neplăcute, pentru că teoretic și legal, deși ar fi meritat, să nu poată fi salarizați corespunzător specialiștii dintr-o astfel de primărie, care aduce de fapt proiecte și investiții de milioane de euro.

Angajații noștri buni își găsesc repede oferte mai bune decât le putem noi oferi și pleacă la alte locuri de muncă la privat, în condiții mai bune din punct de vedere salarial, bazându-se pe experiență acumulată la noi, în administrație. Este o adevărată provocare să găsim în aceste condiții de salarizare defavorabile, mai ales pentru mediul rural, oameni pregătiți la nivelul cerut de capacitatea de implementare de fonduri europene”, a explicat Cucalan.

„Aș propune, în loc de acest tip de salarizare, să se treacă la buget de salarii aprobate, pe tip și mărimi de UAT, astfel creându-se și o oportunitate de a putea fi redus numărul de personal, adică același buget se împarte la mai puțini angajați, mai performanți. Vrei salarii mai mari? Devino mai performant și lucrează cu mai puțini angajați! Acest model ar accelera și digitalizarea, iar salariații ar fi mai bine plătiți. De exemplu, dacă la o primărie avem acum un buget de salarii, prin noua regulă ar trebui să avem exact același buget, dar să fie eliminați coeficienții, să poată fi stabilită salarizarea prin decizia Consiliului Local, adică pe o organigramă care acum este de, să zicem 30 de oameni, să putem avea doar 15 – 20 de oameni care să acopere toate funcțiunile, dar salarizați mai bine și să se încadreze în același buget preaprobat”, a explicat primarul liberal din comuna timișeană Dudeștii Vechi.

Distribuie articolul