Trei lucrări de tezaur din patrimoniul Muzeului Național Peleș au fost restaurate la Muzeul Național Brukenthal. Raluca Turcan: Consider că este obligatoriu să ne îndeplinim misiunea de a proteja, restaura și promova patrimoniul cultural național

Eduard Turcu

Raluca Turcan, ministra liberală a Culturii, a anunțat că trei lucrări de tezaur din patrimoniul Muzeului Național Peleș, semnate de marele pictor Gustav Klimt, respectiv picturile în ulei “Primăvara” și “Vara”, și emblematica lucrare din seria de portrete regale a marelui pictor român Theodor Aman, ”Carol I”, au revenit la viață, în Laboratorul de Restaurare a Muzeului Național Brukenthal.

Raluca Turcan: „În calitate de ministru al culturii, consider ca este obligatoriu să ne îndeplinim misiunea de a proteja, restaura și promova patrimoniul cultural național,  mobil sau imobil. Am avut încredere absolută în echipa sibiană de experți a Muzeului Național Brukenthal și, astăzi, avem în față trei lucrări legendare a căror pânza a fost reîmprospătată cu maximă acuratețe, fapt pentru care îmi doresc să felicit echipa de restauratori, respectiv pe: dl Ioan Muntean, d-na Cristina Fău, dl Andrei Popa, dl Ilie Mitrea și dna Celestina Albișor”.

„Timp de trei zile sibienii au ocazia de a găzdui capodoperele în incinta Muzeului Național Brukenthal, iar apoi vor putea fi admirate și păstrate la loc de cinste pe peretele de vest al Sălii de Teatru a Muzeului Peleș, lângă loja regală, alături de celelalte peste 60 de mii de lucrări de artă plastică, artă decorativă, arme și armuri, documente istorice și numeroase fotografii, multe dintre acestea fiind clasate în categoria tezaur a patrimoniului cultural național”, a spus liberala.

„Buna colaborare dintre cei trei actori implicați : Ministerul Culturii – finanțator, Muzeul Național Peleș – beneficiar și Muzeul Național Brukenthal – restaurator, vine cu o satisfacție imensă și cu garanția de a se fi creat un precedent fericit care îmi aduce un sentiment de siguranța că avem pârghiile necesare pentru ca patrimoniul cultural mobil să fie păstrat și predat cu responsabilitate generațiilor viitoare. De asemenea, apreciez sprijinul necondiționat pe care Primăria Municipiului Sibiu îl oferă, de fiecare dată, inițiativelor culturale deosebite”, a precizat ministra Culturii.

„Îl felicit pe dl director Chituță pentru felul în care înnobilează această instituție prin acțiuni culturale de mare valoare. Îmi doresc ca sibienii să vină în număr cât mai mare pentru a se bucura de această premieră pentru Sibiu și pentru România”, a declarat Raluca Turcan.

Distribuie articolul