Tulcea: 14 milioane de euro pentru infrastructură în municipiu

Badila Antonia

Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea, primeşte 14 de milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul de Investiţii ,,Anghel Saligny”, pentru realizarea a două proiecte de investiţii din oraş.

„Cred că acesta este cel mai important proiect, pentru că vizează străzi intens circulate a căror modernizare a fost soli-citată de mult  de cetăţeni”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

În acest proiect cu finanţare nerambursabilă sunt cuprinse  străzi care se vor reabilitate integral: Cuza Vodă, Armeană, 24 Ianuarie, Concordiei, Avram Iancu, Mihai Viteazu, Rahovei, Nicolae Bălcescu, tronsonul al doilea din Plugarilor, Primăverii, Prislav, Traian Vuia, Primăverii, Prislav şi Gloriei.

 „În ce priveşte strada Gloriei, aici nu vom păstra piatra cubică, ci vom pune o altă piatră cubică pentru trafic rutier şi pietonal, aşa cum este folosită în marile metropole. Asta pentru a păstra o parte istorică a  oraşului, pentru că strada Gloriei poate avea o legătură şi cu faleza şi cu Monumentul Independenţei”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Pentru că pe aceste străzi trebuia să se facă şi lucrări de canalizare ape menajere, dar şi canalizare pluvială, autoritatea locală pune în prim plan realizarea acestor obiective.

„Mai întâi ne vom ocupa de aceste lucrări. Înainte a începe lucrările pe străzile Armeană, Concordiei, Gloriei, Avram Iancu, Mihai Viteazu, Nicolae Bălcescu, Prislav, vom demara, mai întâi, lucrări de reabilitare a canalizărilor. Urmează străzile unde avem sistem de canalizare vechi, deteriorat  sau inexistent, cum este pe strada Mihai Viteazu, unde va fi înlocuită conducta cu una de fontă”, a menţionat primarul.

Al doilea proiect, alte aproape 9 milioane de euro

Al doilea proiect, care cuprinde modernizarea mai multor străzi, în valoare de aproape 9 milioane de euro, a fost semnat de primarul Ştefan Ilie la începutul acestei săptămâni la Ministerul Dezvoltării.

Proiectul „Reabilitare şi modernizare sistem rutier în municipiul Tulcea” include străzile: Viticulturii, Mahmudiei tronson sens giratoriu – Viticulturii, Vărărie Baltă, 9 Mai, Silvestru, Pictor Al. Ciucurencu, Pescarilor, Şcoalei, Prudenţei, Dianei, Malcoci, Salcâmilor, Zimbrului, Agricultori, Elena Doamna, Călugăreni, Rozmarin, Aleea Mugurel, Aleea Păunului, Miron Costin, Aleea Miron Costin, Aleea Războieni, Gazelei, Energiei, Horia, Cloşca, Crişan, Câmpului, Aleea Cristina, Meduzei, Pinului, Aleea Chiparosului, Socului, Aleea Sulfinei, Taberei, Rogozului, Racului.

Acest proiect a fost deja licitat, cu clauză suspensivă.

„Pentru aceste străzi, noi am organizat licitaţia acum două luni, dar nu am început lucrările din cauza acestei clauze suspensive, pe care am desfiinţat-o odată cu semnarea contractului de finanţare la Ministerul Dezvoltării. Vom da ordin de începere a lucrărilor, în sensul proiectării şi execuţiei. Proiectul trebuie să fie gata undeva în luna ianuarie, să spunem, iar din primăvară să înceapă toate lucrările pe străzi. Vom acorda prioritate străzii Viticulturii, pentru că este a doua parte a centurii existente, alături de Barajului. Aceasta a intrat la noi în patrimoniu şi în sfârşit va fi reabilitată. Piatra cubică nu o vom păstra. O vom inventaria şi o vom folosi pentru zonele de promenadă sau  zone turistice. Important este să modernizăm şi Vărărie Baltă, Taberei, drumuri care au făcut obiectul cererii locuitorilor de mai mulţi ani şi nu s-a făcut nimic. De fapt, de Vărărie nu s-a ocupat nimeni, niciodată”, a explicat primarul Ilie.

Sursa: ziaruldelta.ro

Distribuie articolul