Tulcea: Primarul Ştefan Ilie a propus modificarea regulamentului privind bugetarea participativă, astfel încât proiectele declarate câştigătoare să poată fi implementate

Badila Antonia

Cele cinci proiecte declarate câştigătoare în cadrul sesiunii de bugetare participativă desfăşurată la nivelul municipiului Tulcea vor fi realizate până în luna septembrie.

Bugetarea participativă este un proces prin care locuitorii sunt chemaţi să contribuie la decizia despre cum sunt cheltuiţi banii dintr-un buget special alocat, pentru oraşul sau cartierul lor. Se întâmplă însă ca unele pro-puneri să fie declarate câştigătoare, dar să nu poată fi implementate, aşa cum este cazul unui trotuar de pe strada Isaccei.

În ceea ce priveşte proiectul prin care se doreşte amenajarea unui trotuar pentru siguranţa pietonală la ieşire din oraş pe strada Isaccei, în zona Mânăstirii Sfântul Ioan Botezătorul, edilul spune că o parte din teren nu aparţine Primăriei Tulcea.

„La proiectul ce vizează amenajarea unui trotuar la ieşire din oraş pe strada Isaccei, o parte din terenul propus nu este în proprietatea noastră. Încercăm să vedem dacă putem găsi o soluţie pentru a face acest trotuar. Mai mult decât atât, în zona respectivă acum o lună ne-au fost prezentate cele cinci variante de centură, două dintre ele se vor decide în această perioadă, iar la final va rămâne una. Două dintre cele mai sigure variante care ar putea fi alese trec exact pe acolo. În funcţie de planurile urbanistice care sunt în momentul actual le vom pune în vedere cetăţenilor că pe acolo va exista o centură, care va însemna exproprieri sau nedezvoltarea unor lucruri care sunt în stadiul de intenţie”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Proiectul privind spaţiul recreativ dedicat persoanelor vârstnice va fi gata până în septembrie, iar în primăvară, Primăria va contacta o societate pentru a implementa sterilizarea câinilor şi pisicilor.

„Apreciem că până în luna septembrie vor fi realizate toate, cum ar fi spaţiul destinat persoanelor vârstnice din cartier E3. Pentru înfiinţarea unui semafor cu buton avem un proiect prin care se vor înfiinţa o parte dintre ele, iar noi mai trebuie să punem doar la Orăşelul Copiilor. Sterilizarea pisicilor şi câinilor, proiectul probabil că îl vom realiza în primăvară, după ce achiziţionăm o societate care să fie autorizată şi să le oferim un spaţiu corespunzător”, a spus Ştefan Ilie.

Primarul a atras atenţia ca la deschiderea viitoarei sesiuni de bugetare participativă ar trebui să se aibă în vedere modificarea regulamentului.

„Pentru fiecare componentă a proiectelor, Comisia va trimite în următoarea săptămână câte o informare cu privire la graficul realizărilor investiţiilor. Când vom deschide sesiunea pentru acest an, vă propun să aveţi în vedere modificarea regulamentului privind bugetarea participativă, astfel încât atunci când există situaţii care pot duce la neîndeplinire un proiect declarat câştigător şi care nu au putut fi prevăzute în momentul în care s-a făcut clasamentul să se justifice şi să intre altul de pe alt loc”, a precizat Ştefan Ilie.

Cele cinci proiecte câştigătoare ce urmează a fi implementate în anul 2023 au fost desemnate la sfârşitul anului trecut.

Cel mai mare punctaj, 97,22%, a fost obţinut de proiectul „Spaţiu recreativ dedicat persoanelor vârstnice”, depus de Răzvan Gavrilă, urmat de „Drop in – Drop on” – Amenajare participativă a curţii Liceului de Arte „George Georgescu”, Corp B – depus de Claudia Pahom Grigore, cu un punctaj final de  82,43%.

Lista continuă cu proiectul privind sterilizarea a 240 câini şi pisici în oraşul Tulcea, depus de Mădălina Aris care are un punctaj de 80,70%, rezervarea traversării pietonilor în zonele aglomerate, depus de Marius -Andrei Mihăilă, cu un punctaj de  66,50% şi amenajarea unui trotuar pentru siguranţa pietonală, depus de Aurora Smolei, cu un punctaj de 53,05%.

Pentru fiecare proiect, Primăria Tulcea alocă suma de 50.000 de lei.

Sursa: Ziarul de Delta

Distribuie articolul