Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea, anunță că în primele trei luni ale anului viitor se estimează că vor începe lucrările de reabilitare pentru nouă şcoli din municipiu.
„Există posibilitatea ca reabilitarea mai multor şcoli să înceapă deodată. Am discutat cu Inspectoratul Şcolar şi cu directorii de şcoli acest aspect. Lunar, vom transmite fiecărei unităţi de învăţământ etapa în care se află proiectul şi atunci când se apropie licitaţia vom începe să căutăm împreună spaţiile în care vor fi relocaţi elevii. Ne-a creat un disconfort mutarea copiilor de la Liceul Grigore Moisil la Liceul Agricol, dar apoi să muţi patru licee deodată. Sperăm că atunci când se va finaliza investiţia la Moisil, aceştia vor putea primi elevii de la altă şcoală. De asemenea, luăm în calcul toate internatele. Avem multe şcoli care au obţinut finanţare şi nu putem amâna acest lucru, pentru că multe dintre ele au lucrări de consolidare, aşa cum este Liceul Economic. Ele trebuie făcute şi e clar că se va crea un disconfort al copiilor, părinţilor, profesorilor, dar nici nu putem să nu le realizăm.”, a declarat primarul Ştefan Ilie.
Proiectul de consolidare şi reabilitare a corpului C al Colegiului Economic „Delta Dunării” se estimează ca va începe în luna ianuarie a anului viitor.
În luna februarie a anului viitor se preconizează începerea lucrărilor de reabilitare a corpului B al Liceului de Arte „George Georgescu” de pe strada Babadag, a Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 19 „Dumbrava Minunată”, dar şi a şcolii I. L. Caragiale.
În luna martie se estimează că va începe reabilitarea căminului internat şi a cantinei din cadrul Liceului Tehnologic „Brad Segal”. În aceeaşi lună ar putea demara reabilitarea energetică a clădirii Liceului de Arte „George Georgescu”.
În luna martie a anului 2024 se estimează că vor începe lucrările de consolidare şi reabilitare a corpurilor B şi F din cadrul Colegiului Economic „Delta Dunării”.
Tot în luna martie va începe reabilitarea imobilului Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”.
Pentru majoritatea proiectelor dedicate şcolilor se estimează că lucrările se vor finaliza în 12 luni de la data emiterii ordinului de începere.
Termenul de execuţie pentru fiecare şcoală este de 12 luni de la data începerii lucrărilor, cu excepţia Colegiului Spiru Haret, unde este de 18 luni.
Lucrările la Liceul Grigore Moisil, începute în luna septembrie 2023, şi la Grădiniţa cu Program prelungit nr. 13, începute în anul 2020, sunt finanţate prin POR.
Primarul Ştefan Ilie spune că proiectele de reabilitare a şcolilor presupun o comunicare permanentă cu directorii unităţilor de învăţământ.
Finanţări au fost obţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat), Programul Naţional Şcoli Sigure şi Sănătoase, iar cele două cu lucrările începute, prin Programul Operaţional Regional.
„Avem o comunicare cu conducerile şcolilor pe întreg procesul de reabilitare. Dumnealor ştiu cel mai bine cum stau lucrurile la nivelul şcolilor, din punct de vedere tehnic, ştiu fiecare colţ, fiecare piesă de mobilier. Referitor la situaţia relocării elevilor: se vor găsi soluţii prin comasare, aşa cum s-a procedat în cazul Liceului Moisil, ori prin utilizarea unor spaţii aflate în administrarea municipalităţii şi care pot fi transformate în săli de clasă, ori, în caz de nevoie, se poate apela şi la închirierea unor spaţii, aşa cum a fost cazul sediului Primăriei. Sunt multe şcoli ce necesitau reparaţii de foarte mult timp şi e bine că începem. Noi vom avea o comunicare permanentă cu şcolile, aşa cum am precizat, vom consulta conducerea odată cu derularea fiecare etapă de implementare a proiectelor”, a mai precizat primarul Ştefan Ilie.
Sursa: ziaruldelta.ro