Virgil Popescu: de astăzi România are asigurat circuitul nuclear integrat

Eduard Turcu

Societatea Națională Nuclearelectrica SA și Compania Națională a Uraniului, în insolvență, au finalizat astăzi, 28 decembrie, tranzacția referitoare la o parte a activelor aferente fluxului tehnologic al liniei de procesare a concentratului de uraniu, de la Uzina E a Sucursalei Feldioara a CNU („Contractul de Vânzare de Active”). Acum circuitul nuclear integrat este o realitate concretă, în cadrul SNN.

Virgil Popescu, Ministrul Energiei: „De astăzi România are asigurat circuitul nuclear integrat! După mai multe eforturi care au fost depuse, Nuclearelectrica și Compania Națională a Uraniului au finalizat tranzacția pentru activele aferente uzinei E de la Feldioara, fiind marcat un obiectiv major pentru securitatea energetică a țării noastre”.

„Astfel că Societatea Națională Nuclearelectrica va putea să efectueze toate operațiunile necesare circuitului integrat: minerit de uraniu prin licența de la Tulgheș-Grințieș; procesarea concentratelor tehnice prin fabrica de la Feldioara; realizarea combustibilului nuclear prin Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitești; și exploatarea acestui combustibil prin Centrala de la Cernavodă”, a explicat liberalul.

„Mă bucur că anul 2022, un an atât de important din vederea securității energetice pentru România, se încheie cu o reușită majoră pentru domeniul nuclear, care este vital atât pentru decarbonificarea României, cât și pentru siguranța țării noastre”, a precizat acesta.

„A fost un an important pentru programul nuclear civil românesc, prin realizarea unor pași esențiali pentru retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă, prin finanțarea pentru Unitățile 3 și 4, acordul pentru SMR și acum ciclul nuclear integrat. România va deveni în viitorul apropiat independentă energetic. Vreau să mulțumesc ambelor companii, SNN și CNU pentru modul în care au înțeles să trateze cu seriozitate și responsabilitate tranzacția care s-a finalizat astăzi”, a declarat Virgil Popescu.

Regăsiți mai multe detalii aici.

sursă: energie.gov.ro și Virgil Popescu, Facebook

Distribuie articolul