Virgil Popescu: România își va depăși țintele de energie regenerabilă asumate prin PNRR

Virgil Popescu, ministrul Energiei spune că România își va depăși țintele de energie regenerabilă asumate prin PNRR, la Conferințele Income Magazine Corporate, evenimentul “Energia verde – sustenabilitate și securitate energetică. Soluţii de evitare a crizelor”, organizate de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, și săptămânalul Income Magazine.

Cu aceasta ocazie am transmis o serie de mesaje importante:
  • În Planul Național Intergrat de Energie și Schimbări Climatice ne-am asumat, ca țară, până în 2030, un procent de 30,7% energie regenerabilă. Dar vrem să creștem la 34%. Așa cum văd că lucrurile merg în perioada aceasta, de criză, cred că și acest procent de 34% va fi depășit. Cred că industria, împreună cu noi, ministerul, cu reglementatorul, cu Transelectrica – avem nevoie și de rețele de transport care să preia această energie – vom putea face o echipă în așa fel încât țintele minime, de 34%, să poată fi ajunse și devansate înainte de 2030.
  • Prin PNRR s-au depus proiecte, astfel încât la începutul lunii aprilie să anunțăm primele semnări de contracte, care se vor pune în funcțiune până în 2026. Cererea este mare având în vedere că în total proiectele depuse sunt de peste 3 GW, deși call-ul era de 960 MW. Este evident că și procesul de autorizare trebuie să urmeze rapid industria, în așa fel încât să putem avea practic o instalare cu succes a acestor noi capacități de producție.
  • Tot prin PNRR ne-am asumat ca țintă generală, pe lângă acești 960 MW, 3 GW până în 2026 de energie regenerabilă, solar și eolian împreună, diferența urmând să fie din contracte de diferență, de tip CfD, a căror reglementare va intra în funcțiune în acest an.
  • Sunt convins că țintele din PNRR vor fi depășite, acei 3 GW vor fi puși mai repede în funcțiune, iar până în 2030 avem 7GW de energie regenerabilă care trebuie puși în funcțiune, din estimările noastre ne vom duce spre 10 GW de energie regenerabilă. Și aici nu vorbim de energie offshore wind, care este surplusul de care România va beneficia. Vorbim de potențial de 25 GW în shellwater și de 77 GW per total potențial energetic offshore wind în Marea Neagră.
  • Ne dorim ca în această sesiune parlamentară legea offshore wind să fie aprobată. Lucrăm cu Banca Mondială pentru finalizare. La începutul lunii aprilie vom avea ultimele comentarii de la Banca Mondială, după care vrem să aprobăm în Guvern proiectul de lege și să-l trimitem către Parlament. ”, a declarat Virgina Popescu pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Virgil Popescu

Leave a Comment