Vot pozitiv în plenara Comitetului European al Regiunilor pe Avizul coordonat de Daniela Cîmpean

În cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor (CoR), desfășurate la Bruxelles în perioada 08-09 februarie 2023, membrii au dezbătut și au acordat vot pozitiv pentru avizul pe tema Spațiul european al datelor privind sănătatea (EHDS) al cărei raportoare este Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.


Principalul beneficiar al proiectului Spațiul european al datelor privind sănătatea este pacientul. Acesta va avea acces, indiferent de statul membru în care se află, la datele sale medicale în format electronic și le va putea partaja, la nevoie, cu medicii din oricare stat al UE, într-un format unitar, prin standarde clare, practici și infrastructuri digitale comune.

De asemenea, Spațiul european al datelor privind sănătatea sprijină utilizarea datelor în scopul cercetării și dezvoltării și implementării politicilor de sănătate publică.


„Doresc să le mulțumesc experților care au fost alături de mine în pregătirea acestui aviz, domnilor László Lorenzovici și Alexandru Bârsan. Spațiul european al datelor privind sănătatea creează premisa ca utilizarea datelor din sănătate să aducă o îmbunătățire semnificativă a sistemelor de sănătate din UE. Pacientul este în centrul acestei politici, iar dreptul acestuia de a-și controla și de a dispune de propriile date medicale, primează.

Crearea spațiului european al datelor privind sănătatea va contribui direct și la cercetarea medicală, dar și la dezvoltarea politicilor publice din sănătate. Beneficiile unui spațiu comun al datelor medicale mi-au fost confirmate și de către locuitorii din județul Sibiu, unde am implementat dosarul medical digital prin Platforma Portal Medical, prin care sibienii își pot consulta tot istoricul medical, la un click distanță.

Totodată, ca autoritate care are în subordine cele mai importante spitale din județ, am simțit importanța datelor medicale electronice centralizate, în fundamentarea politicilor de investiții în infrastructura sanitară, dar și în dimensionarea și structurarea celei mai importante investiții în sănătate din județul Sibiu: construirea unui nou spital județean de urgență. Așadar, EHDS este o componență centrală, a unei Uniuni Europene a sănătății puternice”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Leave a Comment