Ziua Europei: Ce au adus concret fondurile europene pentru România în ultimii ani

Eduard Turcu

Din momentul aderării la Uniunea Europeană și până în prezent, suma totală netă primită de România de la Uniunea Europeană se ridică la 56 de miliarde euro. Dintre acetea, Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) și Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) au adus 44,6 miliarde de euro. Mai exact, 16,9 miliarde reprezintă plățile aferente perioadei de programare 2007 – 2013, 27 miliarde de euro sunt sumele plătite prin programele perioadei 2014 – 2021 și 716 milioane de euro prefinanțări pentru 2021 – 2027. De asemenea, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România a primit până acum 6,35 miliarde de euro prin cele două componente de asistență financiară rambursabilă și nerambursabilă.

Marcel Boloș: „9 mai este o sărbătoare pe care o simțim acum mai aproape ca niciodată de identitatea noastră românească, după provocările ultimilor ani peste care am trecut cu bine alături de celelalte state membre ale Uniunii și cu sprijinul lor. Ultimii ani au fost fără îndoială una dintre cele perioade în istorie care ne-a arătat că solidaritatea, valorile comune și dorința de a ne clădi viitorul împreună ne fac cu adevărat mai puternici pentru că ne determină să fim mai responsabili și mai creativi, să ne folosim mai bine resursele și să identificăm noi oportunități de dezvoltare. Aș spune că, pentru România, Ziua Europei în 2023 înseamnă certitudinea unui viitor mai sigur și mai bun pentru noi”.

Pentru perioada 2021 – 2027, țara noastră are la dispoziție doar prin Politica de coeziune o sumă comparabilă cu cea primită de România de la Comisie în ultimii 16 ani, de la aderare până în momentul actual, la care se adaugă fondurile alocate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Mai mult, ritmul accelerat de accesare a fondurilor, investițiile în infrastructură, în serviciile publice și în productivitatea sectorului privat, la care aș adăuga preocuparea noastră de a nu îi lăsa în urmă pe cei vulnerabili, vor face ca, în scurt timp, România să arate cu totul diferit în anii care vin. Felicit pe această cale echipa din minister, care a avut un rol vital în acest proces de modernizare a României. Sunt convins că finalul acestui an ne va aduce mai aproape de ținta de absorbție de peste 95% prin politica de coeziune și de realizarea reformelor și investițiilor asumate prin PNRR”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Mai multe detalii aici.

sursă: mfe.gov.ro

Distribuie articolul