CJ Sălaj: lucrările de punere în siguranță a bisericii de lemn din Bocșița au fost finalizate

Constantinescu Denisa

Cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sălaj, voluntarii de la Ambulanta pentru Monumente Salaj au finalizat lucrările de punere în siguranță a bisericii de lemn din Bocșița, comuna Hereclean.

Proiectul a beneficiat de finanțare prin programul “Protecția monumentelor istorice de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj” derulat de administrația județeană.

“În pragul unui nou sezon, ne aducem cu toții aminte de vara toridă a anului trecut. Nu în multe locuri am găsit o umbră atât de generoasă ca la Bocșița. Ne-am bucurat, noi și voluntarii care au luat parte la această intervenție, de umbra nucilor din cimitir dar mai tare ne-am bucurat de rezultatele obținute la finalul lucrărilor. Ne-am bucurat pentru că găsisem aici o bisericuță mică, aflată într-o stare cu totul rea iar la final, cu noua învelitoare de șindrilă pusă, ne gândim că acest lăcaș e protejat și mai are zile.

Pentru noi, intervenția de punere în siguranță a bisericii de lemn din Bocșița a fost probabil cea mai dificilă de până acum.

Ca și în alte cazuri, pregătirile pentru această intervenție au debutat cu luni de zile înainte. În acest context am reușit să datăm dendrocronologic bisericuța: aceasta a fost construită din arbori tăiați în intervalul de timp 1754-1763, turnul fiind realizat, cel mai probabil, ulterior. Tot mai pe urmă, biserica a suferit câteva modificări: a fost prelungită spre vest, a fost desființat peretele dintre naos și pronaos, iar pe acoperiș, pe laturile de sud și de nord au fost amplasate câte o lucarnă.

Șindrila a fost realizată de către meșterul de șindrilă Andrei Ianc din localitatea Măguri, comuna Măguri-Răcătău (CJ).

În data de 17.07.2022 am început efectiv lucrările. Prima etapă a reprezentat-o decopertarea acoperișului. Pe lângă șindrila distrusă am înlăturat și foliile puse în ultimii ani de către comunitate pentru a proteja structura acoperișului. A urmat lețuirea acoperișului de peste naos și de peste altar. Cu acoperișul de peste pronaos am avut mai mult de furcă, datorită stării sale de conservare.

În tot acest răstimp, am avut bucuria de a revedea sau, după caz, de a întâlni oaspeți de seamă: P.S. Virgil Bercea, Episcopul Eparhiei de Oradea Mare (Episcopia Greco-Catolică de Oradea) și domnul Dinu Iancu-Sălăjanu, Președinte al Consiliului Județean Sălaj.

În zilele următoare, am început baterea șindrilei, activitate așteptată de voluntari. Timp de patru săptamâni am lucrat alături de ajutoare venite din toate părțile țării. Lucrările mai minuțioase au fost realizate ulterior de către meșterul nostru Vasile și de către cele două ajutoare ale sale Adrian Katona și Arni Revai. Lucrările au constat cu refacerea celor două lucarne, baterea șindrilei pe coiful turnului dar și acoperirea turnului cu scândură sau rezolvarea colțurilor învelitorii de șindrilă. Datorită complexității intervenției dar și vremii nefavorabile, intervenția de punere în siguranță a acestui monument s-a finalizat abia în luna octombrie 2022.

În timpul șederii noastre la Bocșița, am stat la căminul cultural din sat. Mulțumim primăriei comunei Hereclean pentru că am putut folosi pe parcursul intervenției noastre acest edificiu. Prin grija părintelui paroh Vasile Aciu am primit saltele și pături pentru dormit dar și masa zilnică. Mulțumim pentru tot sprijinul și efortul său și al familiei sale!

Pentru a face cât mai facilă munca și șederea meșterilor și voluntarilor la Bocșița am improvizat, cu ajutorul celor de la Bonta și Fiii srl (Tudor Bonta și Gheorghe Bonta), un sistem de dușuri demontabil, cu două cabine, sistem care și-a dovedit din plin utilitatea.

De asemenea ținem să mulțumim părintelul paroh ortodox Silviu Silaghi și familiei lui pentru ospitalitatea arătată și pentru ajutorul acordat. Pentru ajutorul acordat în vederea bunei desfășurări a lucrărilor de la Bocșița, mulțumim: doamnei Anamaria Babici, domnului Viorel Aciu, doamnei Maria Aciu și tuturor membrilor comunității din Bocșița care ne-au fost alătură în acest demers.

Menționăm că această intervenție de punere în siguranță a bisericii de lemn din Bocșița nu ar fi putut avea loc fără sprijinul financiar acordat parohiei greco-catolice din localitate de către Consiliul Judeţean Sălaj, prin intermediul programului de finanțare <<Protecția monumentelor istorice de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj>>.

Sursa: Facebook Consiliul Județean Sălaj

Distribuie articolul