Finanțare de la Consiliul Județean Sălaj pentru conservarea și restaurarea picturii Bisericii de lemn din Răstolțu Deșert

Badila Antonia
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu anunță că pictura murală a bisericii de lemn ,,Adormirea Maicii Domnului” din Răstolțu Deșert (comuna Agrij) este conservată și restaurată cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sălaj.

,,Este îmbucurător să vedem cum o comunitate se preocupă de păstrarea și restaurarea monumentelor istorice. Astfel de proiecte susținute și de CJ Sălaj demonstrează nu doar respectul față de mărturiile trecutului, ci și preocuparea noastră de a împărtăși această valoroasă moștenire culturală cu generațiile viitoare.”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.

,,Președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, și arhitectul șef al județului, au vizitat lăcașul de cult unde, la inițiativa Parohiei Ortodoxe și a reprezentanților comunității, s-au derulat lucrări de conservare și restaurare a picturii de pe pereții altarului și de pe cele două fețe ale iconostasului.

Aceasta este cea de-a doua intervenție derulată la Biserica de lemn din Răstolțu Deșert și finanțată prin programul administrației județene de protejare a monumentelor istorice din Sălaj.

În 2021, de la Consiliul Județean Sălaj au fost alocați 60.000 de lei pentru consolidarea fundației de piatră, înlocuirea pardoselii, diverse reparații și protejarea elementelor de lemn. Pentru conservarea și restaurarea picturii interioare, anul acesta au fost distribuiți încă 60.000 de lei.

Biserica de lemn <Adormirea Maicii Domnului> din Răstolțu Deșert a fost ridicată în primul deceniu al secolului al XIX-lea și este un monument reprezentantiv pentru construcțiile de lemn sălăjene.”, transmite CJ Sălaj pe pagina sa de Facebook.

Distribuie articolul