Europarlamentarul Dan Motreanu: Fermierii vor beneficia de mai multă flexibilitate prin PAC

Badila Antonia

Dan Motreanu, europarlamentarul PNL, anunță că Parlamentul European a aprobat pachetul de simplificare a Politicii Agricole Comune (PAC), o reușită a PPE.

,,Pachetul este rezultatul cerințelor repetate pe care le-am transmis Comisiei Europene, alături de alți colegi din PPE, încă de la începutul războiului din Ucraina.

Fermierii nu vor mai avea obligația de a păstra o parte din terenul arabil sub formă de pârloagă, vor putea înlocui rotația culturilor cu diversificarea lor, fermele mici vor fi scutite de controale și sancțiuni.

Scopul este de a reduce birocrația pentru fermieri și de a adapta PAC și ecocondiționalitățile (GAEC-urile) la realitatea din teren, pentru a introduce un cadru mai flexibil, și a asigura accesul agricultorilor la sprijinul financiar european.

Fermele sub zece hectare vor fi scutite de controalele privind ecocondiționalitatea și nu vor mai fi penalizate. Din cele 3,5 milioane de ferme din Romania, 90% au o suprafață mai mică de cinci hectare. Această măsură este necesară, deoarece sarcina administrativă pentru fermele mici este disproporționat de mare.

GAEC 8 se transformă din măsură obligatorie în ecoschemă voluntară, pentru a recompensa fermierii care decid să aloce o parte din terenurile lor unor zone neproductive, benefice mediului și biodiversității. Fermierii nu vor mai fi obligați să rezerve o parte a terenului arabil pentru zone neproductive, cum ar fi terenurile în pârloagă.

Pentru GAEC 7 acum va exista opțiunea de a alege între rotația sau diversificarea culturii, iar pentru GAEC 6, Statele Membre vor putea redefini când și sub ce condiții trebuie acoperit solul în perioadele sensibile

Derogări specifice pentru situații de criză, precum condiții meteo extreme, vor fi putea fi acum solicitate, în funcție de necesitățile particulare ale fiecărui stat membru

Statele membre vor putea modifica acum planurile strategice PAC 2023-2027 de două ori pe an.”,declară europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Distribuie articolul