Raluca Turcan, ministra liberală a Culturii, a participat la evenimentul „Șezătoare de primăvară – flori din cămașa românească”, organizat de Institutul Național al Patrimoniului.
„Evenimentul „Șezătoare de primăvară – flori din cămașa românească”, organizat de Institutul Național al Patrimoniului reprezintă aprecierea pentru crearea și transmiterea unui meșteșug esențial pentru patrimoniul cultural imaterial. Ia românească este un mijloc de promovare a identității românilor, iar prin activitatea pe care Șezătoarele o au, au grijă ca acest obiect atât de important pentru tradiție să fie dus mai departe, din generație în generație. Felicit grupul pentru cei peste șapte ani de activitate și le mulțumesc pentru că ceea ce aceste doamne cos, rămâne testament identitar generațiilor viitoare. Dragostea pentru tradiția autentică o duc mai departe prin învățarea copiilor să coasă”, a spus Raluca Turcan.
Liberala a precizat că Șezătoarele București au susținut introducerea cămășii cu altiță în Patrimoniul Imaterial al Umanității UNESCO, intrată în anul 2022, prin promovarea valorilor și participarea la realizarea dosarului.
„Am identificat împreună nevoile pe care acest grup le are în păstrarea și transmiterea meșteșugului și ne dorim ca, împreună, să aducem acest element de patrimoniu imaterial în cât mai multe expoziții din țară și din străinătate. În egală măsură, îmi doresc ca prin modificarea adusă în Guvern, a indemnizației în domeniul patrimoniului cultural imaterial pentru deținătorii distincției „Tezaur Uman Viu”, arta cusutului și a țesutului de obiecte vestimentare tradiționale să fie cât mai bine păstrată, astăzi și întotdeauna”, a transmis Raluca Turcan, ministra liberală a Culturii.
La eveniment a participat și Diana Baciuna, Secretar de Stat la ministerul Culturii și a transmis următorul mesaj: „Tradiții, frumoase obiceiuri românești și un eveniment special la care am participat alături de doamna Raluca Turcan, ministrul Culturii – “Șezătoare de primăvară – flori din cămașa românească”, organizat de Institutul Național al Patrimoniului. Am fost profund impresionată de dedicarea și pasiunea comunității “Șezatoare București” pentru conservarea tradiției IEI românești. A fost un prilej minunat de a vedea cum tradițiile noastre culturale sunt păstrate vii și transmise mai departe, datorită acestei frumoase comunități”.