Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din PE: “Francezii de la Tereos trebuie să dea explicații pentru trădarea fermierilor români”

Constantinescu Denisa

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European a declarat că “Francezii de la Tereos”, cunoscută drept ” Fabrica de zahăr de la Luduș”, trebuie să dea explicații pentru trădarea fermierilor români.

“Respectăm dreptul de proprietate! Este sacru și inviolabil! Așa scrie în Constituție! Însă atunci când abuzezi de acesta, există mecanisme, inclusiv juridice, care intervin!

Cunosc subiectul de când a apărut! Francezii – care de-a lungul istoriei au mai avut abordări de acest gen – au jucat murdar de la început! Păreau însă să fi înțeles într-un final că vorbim de un produs strategic și pe timp de pace și pe timp de război! 

Fermierii români fac de un an de zile eforturi pentru  a proteja sectorul zahărului din țara noastră.

Se luptau de un an de zile să achiziționeze fabrica de zahăr de la Luduș, jud Mureș, se luptau pentru susținerea cultivatorilor de sfeclă de zahăr, în așa fel încât aceștia să aibă condițiile necesare pentru a-și valorifica producția! 

Toate astea pentru ca astăzi să primească o lovitură în fața căreia nu putem rămâne pasivi!

Exact în ziua în care fermierii noștri urmau să semneze contractul de vânzare-cumpărare, au fost anunțați că fabrica de la Luduș este deja vândută altcuiva!

Îmi exprim public indignarea față de acest gest reprobabil, care reprezintă o sfidare la eforturile făcute de fermierii noștri!

Negocierile au început în mai, 2022, timp în care pentru a atinge acest obiectiv producătorii români au făcut împrumuturi, au lucrat împreună, totul pentru cultivatorii de sfeclă care se bazau pe salvarea acestei fabrici! 

 În România anilor 2010 aveam 5 fabrici de zahăr! Rămăsesem doar cu una!

Zahărul este un domeniu strategic! Cultura sfeclei de zahăr este una dificilă care presupune mașini complicate, mai ales de recoltat și un volum mare de lucru într-o perioadă scurtă de timp. 

Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an. 

De altfel Franța zilele acestea, a luat măsuri la nivel național, de sprijinire a cultivatorilor de zahăr, dându-și seama de importanța acestui produs.

Să fie un joc al francezilor de distrugere a concurenței? Așa cum s-a întâmplat în multe alte situații de-a lungul istoriei, nemernicia lor nu poate rămâne fără un răspuns pe măsură! Francezii de la Tereos sunt datori cu niște explicații” a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Distribuie articolul